1 Aldopentoza i ketopentoza to cukry proste zbudowane z 5−ciu atomów węgla przedrostek aldo
informuje nas o obecnosci grupy aldechydowej w cząsteczce (umieszczamy ją przy pierwszym
atomie węgla )przedrostek keto −o grupie karbonylowej (umieszczamy ją przy drugim atomie
węgla). Przy pozostałych atomach węgla znajdują się grupy wodorotlenowe oraz atomy wodoru
(pamiętajmy o IV−wartosciowym wsęglu)
a−aldopentoza b−ketopentoza
3)
1 2C3H7COOH+Ca→(C3H7COO)2Ca + H2↑
2 2C3H7COOH + CaO →(C3H7COO)2Ca + H2O
3 2C3H7COOH + Ca(OH)2→(C3H7COO)2Ca + 2H2O
Maślan wapnia jak widac po reakcjach powstaje w reakcji kwasu masłowego z wapniem tlenkiem
wapnia i wodorotlenkiem wapnia poniewaz jak wiesz wapń jest dwuwartosciowy to reszta kwasowa
musi byc 2 razy wzięta (za nawiasem 2)
Reszte zaraz napisze
Chyba 3−metylopentanu reakcji chlorowania nie napisze bo mi się tu nie zmiesci ale
podczas chlorowania powstają 3 produkty 1 produkt to 1−chloro−3−metylopentan + HCl
najmniejsza ilosc produktu bo I−rzędowy atom węgla(bo ilosc powstających produktów w takich
reakcjach zalezy od rzędowosci atomu węgla związanego z wodorem ktory ulega podstawieniu)
2 produkt to 2−chloro−3metylopentan II−rzędowy atom węgla (Cl jest przy drugorzędowym atomie
węgla w tym związku)
3 produkt to 3−chloro−3−metylopentanprodukt występujący w największej ilosci III rzędowy atom
węgla
2 Aminokwasy mają własciwosci amfoteryczne tzn ze reagują z kwasami jak i zasadami wg teorii
Arrhenius−a a wg teorii BrΦnsteda−Lowry'ego w środowisku wodnym zachowują sie jak kwasy
reagujące z zasadami a takze jak zasady reagujące z kwasami na przykładzie glicyny (reakcje
masz podane na rysunku) w reakcji z HCl powstaje chlorowodorek glicyny a w drugiej reakcji z
NaOH powstaje glicynian sodu ostatnie zaraz napisze
Pozdrawiam wytrawnego chemika
ty zapewne jestes w czyms innym ekspertem gdzie ja wymiękam np Powiedz
mi jeszcze czy poradzisz sobie z 3 zadaniem tzn czy narysowac ci wzory strukturalne tych
produktów czy sobie poradzisz wg ich nazwy
I ja pozdrawiam Wytrawnego Matematyka
a własnie powiedz mi bo nie jestem pewien do konca te całke ∫xexdx to przez części i
podstawienie f(x) = ex i g(x) = x pochodne i ostatecznie wyjdzie xex−ex+C
| 14g | ||
zawartosc procentowa azotu w glicynie = | *100% | |
| masa molowa glicyny |