matematykaszkolna.pl
Prosze o POMOC Z CHEMI Daria: 1, Narysuj wzór Fischera dla dowolnej aldopentozy i ketopentozy. 2, Wyjaśnij za pomoca odpowiednich równań reakcji własciwości amfoteryczne glicyny. Nazwij produkty tej reakcji . 3, Napisz trzy różne reakcjie otrzymywania maślanu wapnia . 4,Napisz reakcjię chlorowania 3− metylopentu . Nazwij wszystkie możliwe produkty reakcji określ warunki jej przebiegu i wskaz te , które powstana w najmniejszej i najwiekszej ilości . 5, Zapisz przebieg reakcji chemicznej w próbie Trommera dla etanolu . Jakie towarzysza jej efekty barwne ?
25 lut 18:05
Mateusz: rysunek1 Aldopentoza i ketopentoza to cukry proste zbudowane z 5−ciu atomów węgla przedrostek aldo informuje nas o obecnosci grupy aldechydowej w cząsteczce (umieszczamy ją przy pierwszym atomie węgla )przedrostek keto −o grupie karbonylowej (umieszczamy ją przy drugim atomie węgla). Przy pozostałych atomach węgla znajdują się grupy wodorotlenowe oraz atomy wodoru (pamiętajmy o IV−wartosciowym wsęglu) a−aldopentoza b−ketopentoza 3) 1 2C3H7COOH+Ca→(C3H7COO)2Ca + H2↑ 2 2C3H7COOH + CaO →(C3H7COO)2Ca + H2O 3 2C3H7COOH + Ca(OH)2→(C3H7COO)2Ca + 2H2O Maślan wapnia jak widac po reakcjach powstaje w reakcji kwasu masłowego z wapniem tlenkiem wapnia i wodorotlenkiem wapnia poniewaz jak wiesz wapń jest dwuwartosciowy to reszta kwasowa musi byc 2 razy wzięta (za nawiasem 2) Reszte zaraz napisze
25 lut 21:12
Mateusz: rysunekChyba 3−metylopentanu reakcji chlorowania nie napisze bo mi się tu nie zmiesci ale podczas chlorowania powstają 3 produkty 1 produkt to 1−chloro−3−metylopentan + HCl najmniejsza ilosc produktu bo I−rzędowy atom węgla(bo ilosc powstających produktów w takich reakcjach zalezy od rzędowosci atomu węgla związanego z wodorem ktory ulega podstawieniu) 2 produkt to 2−chloro−3metylopentan II−rzędowy atom węgla (Cl jest przy drugorzędowym atomie węgla w tym związku) 3 produkt to 3−chloro−3−metylopentanprodukt występujący w największej ilosci III rzędowy atom węgla 2 Aminokwasy mają własciwosci amfoteryczne tzn ze reagują z kwasami jak i zasadami wg teorii Arrhenius−a a wg teorii BrΦnsteda−Lowry'ego w środowisku wodnym zachowują sie jak kwasy reagujące z zasadami a takze jak zasady reagujące z kwasami na przykładzie glicyny (reakcje masz podane na rysunku) w reakcji z HCl powstaje chlorowodorek glicyny a w drugiej reakcji z NaOH powstaje glicynian sodu ostatnie zaraz napisze
25 lut 21:47
Klara: I tu mnie masz Mateusz ! dla mnie to "czarna magia" Pozdrawiam wytrawnego chemika emotka
25 lut 21:59
Mateusz: Alkochole nie ulegają próbie Tollensa ani Trommera chodzi zapewne o etanal a nie etanol próba Trommera to reakcja aldechydu z wodorotlenkiem miedzi CH3CH2COH + 2Cu(OH)2 →CH−3COH + Cu2O + 2H2O etanal kwas ceglasty etanowy osad i ten ceglasty osad to barwny efekt reakcji
25 lut 22:08
Mateusz: Równiez pozdrawiam emotka ty zapewne jestes w czyms innym ekspertem gdzie ja wymiękam np Powiedz mi jeszcze czy poradzisz sobie z 3 zadaniem tzn czy narysowac ci wzory strukturalne tych produktów czy sobie poradzisz wg ich nazwy
25 lut 22:11
Mateusz: Zapomniałem tam w 3−cim dodac że przy kazdym produkcie tj1−chloro−3−metylopentan 2−chloro−3metylopentan 3−chloro−3−metylopentan nalezy dopisac + HCl
25 lut 22:14
Mateusz: Klara to forumowa Eta czyzbym znow się nie mylił
25 lut 22:28
Eta:
25 lut 22:30
Mateusz: No od razu sie nie zorientowałem heh I ja pozdrawiam Wytrawnego Matematyka a własnie powiedz mi bo nie jestem pewien do konca te całke ∫xexdx to przez części i podstawienie f(x) = ex i g(x) = x pochodne i ostatecznie wyjdzie xex−ex+C
25 lut 22:44
Susi: Proszę o pomoc z chemi: Potrzbuje obliczenie zawartości azotu w glicynie. Z góry dziękuje
12 kwi 19:31
Mateusz: Zawartosci procentowej jak dobrze rozumiem glicyna ma wzór CH2(NH2)−COOH widzimy że w glicynie znajduje się 1 atom azotu a 1 atom azotu ma mase 14g i teraz tylko trzeba policzyc mase molową glicyny a zawartosc procentową łatwo policzyc
 14g 
zawartosc procentowa azotu w glicynie =

*100%
 masa molowa glicyny 
12 kwi 19:54